Nu söks hyresgäster till HSB Living Lab

29 februari 2016

HSB var en av de första delägarna i Johanneberg Science Park. Tillsammans med delägare och samarbetspartners utvecklar vi projekt, som ger något extra än det som ryms inom den traditionella verksamheten. HSB Living Lab är ett exempel.

2011 deltog Johanneberg Science Park och Chalmers på en kick-off i Delft för ett EU-projekt med syfte att skapa en infrastruktur av Living Labs och testa ny hållbar teknik i Europa. Då föddes idén om ett living lab på Chalmersområdet och HSB engagerade sig i projektet. Konceptet utvecklades alltmer och idag är 12 partner med varierad expertis involverad i samarbetet.

- En fantastisk resa och spännande att det nu tar form och blir verklighet. Ett samarbete med en samlad expertis som kommer stärka involverade, Chalmers forskning och ge studenterna en helt ny arena, säger Iréne Svensson internationell rådgivare, som deltog i de första samtalen med professor Greg Morrison på Chalmers.

- HSB Living Lab är ett bra exempel på just det som vi ska åstadkomma, knyta aktörer till varandra och skapa förutsättningar för att skapa gemensamma utvecklingsprojekt med demonstrations- och testmöjligheter, säger Maria Ådahl, ansvarig för samhällsbyggnad hos Johanneberg Science Park.

- Dessutom stärker det vår ambition om att sätta området på kartan och visa på potentialen i samverkan över gränser som skapar innovation för hållbar tillväxt, fortsätter Maria.

De 29 lägenheterna sätts just nu ihop på Chalmersområdet och nu startar rekryteringskampanjen av hyresgäster. För att bo i HSB Living Lab är grundkriterierna att man är student och läser på Chalmers tekniska högskola eller Göteborgs universitet och är registrerad på Boplats Göteborg. Men framförallt krävs det att man verkligen vill bo i ett levande labb. Läs mer om kampanjen i HSBs pressmeddelande 

HSB Living Lab är resan mot framtidens boende. Idén om ett levande lab för forskning om en hållbar boendemiljö föddes 2010 och blir nu verklighet 2016. Här på Chalmers kommer studenter och forskare bo och leva för att testa innovationer och tekniska lösningar för nästa generation bostäder. I 29 lägenheter utrustade med mätstationer och sensorer kommer upp till 40 personer leva i en föränderlig byggnad där väggar, fasader och inredning utvecklas efterhand som forskningen fortskrider. HSB Living Lab är ett samarbete mellan näringsliv och akademin. En unik och öppen arena för att skapa framtidens hållbara boendemiljöer. Huvudpartners är Chalmers, HSB och Johanneberg Science Park. Samverkanspartners är Tengbom, Peab, Akademiska Hus, Tieto, Electrolux, Bengt Dahlgren, Göteborg Energi, Elfa, Vedum. #HSBLivingLab 
www.hsblivinglab.se