Byggstart för brf Viva, 133 nya bostäder i Guldheden

2 november 2016

Nu ser vi det äntligen hända, ett stenkast från Johanneberg Science Park lyser den första grävskopan upp i mörkret i den tidiga morgontimman. Det är byggstart för Riksbyggens Brf Viva. Ett resultat av flera års forskning och samarbete inom projektet Positive Footprint Housing.

- Det här är stort och kommer bli en fortsatt spännande resa att följa. Det som imponerar mig mest med Brf Viva är att arbetsgruppen lyckat kombinera innovativa inslag från så många olika teman till ett sammanhållet system, och samtidigt leverera ett hus med bra lägenheter som tillför kvalitéer till sitt närområde, säger Peter Selberg, forskningsstrateg för Postive Footprint Housing på Johanneberg Science Park.

Den 2 november bjuds på byggstartsceremoni med medverkan från partners och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Ann-Sofie Hermansson och Riksbyggens Vd Leif Linde. Byggstart 2 november - program
Se filmen från byggstarten

Sedan 2011 har partners samarbetat inom Positive Footprint Housing. Syftet och målsättningen är att det ska resultera i ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Riksbyggen fungerar som byggherre, bostadsutvecklare och spindeln i nätet. Forskning och byggprojektet går parallellt och Riksbyggen bjuder kontinuerligt in till en aktiv dialog med kringboende och tänkta boende. 

Brf Viva är bland annat först ut med energilagring i bussbatterier, klimatsmart betong och ungdomsettor för bara 95 000 kronor.

Brf Viva uppförs längs Dr Allards gata i Guldheden och kommer att omfatta cirka 133 bostäder. Inflyttning är planerad till 2018. Brf Viva kommer också ge värden till området som helhet med stråk som förbinder Guldheden med Chalmersområdet.

Positive Footprint Housing är Riksbyggens forskningsprojekt som Riksbyggen genomför tillsammans med bland andra Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Johanneberg Science Park. Den första praktiska tillämpningen av kunskaperna från projektet är Brf Viva.

Har du frågor, kontakta Peter Selberg, Johanneberg Science Park
peter.selberg@johannebergsciencepark.com
0730-572625

Film om Positive Footprint Housing